De schapenaanlegtest

Groenendaeler schapen

FCI

De Federation Cynologique Internationale (FCI) heeft officiële reglementen opgesteld voor alles wat Herding Dogs te maken heeft. Je vindt die op de FCI pagina HIER.

De schapenaanlegtest

Steeds meer mensen vinden het leuk om te kijken hoe het staat met het oerinstinct van hun herdershond/veedrijver. Heeft hij of zij nog in zich waar hij oorspronkelijk voor is gefokt.
Om daar achter te komen kunt u meedoen aan de schapenaanlegtest.

De test
De aanlegtest bestaat uit twee onderdelen. Deel 1 is de sociale test. Deel 2 is de instincttest. Om u alvast wat voor te bereiden leggen wij beide kort uit.

De sociale test
Bij deze test kijkt een gediplomeerde gedragsdeskundige naar de sociale vaardigheden van de hond. Hoe reageert uw hond op andere mensen en honden. Hoe werkt uw hond met u samen en reageert hij op verschillende prikkels. Door uw hond van jongs af aan mee te nemen naar verschillende plekken en trainingen zal hij zich zekerder voelen bij dit onderdeel van de test. Het sociale gedeelte is ervoor bedoelt om te kunnen beoordelen of het verantwoord is om uw hond en baas door te laten gaan naar de schapen.

De aanlegtest
Bij deze test kijkt een keurmeester naar het instinct van uw hond als hij in kontakt komt met de schapen. Hiervoor hoeft uw hond dus geen ervaring met schapen te hebben. U hoeft hier dus niet voor te oefenen en uw hond zal dus , onder toezicht, zelfstandig zijn gang mogen gaan. De keurmeester en helpers begeleiden u als baas.

De schapen
Het welzijn van de schapen heeft onze grootste prioriteit. Daarom zal uw hond ook niet zomaar in direct kontakt te staan met de schapen. De schapen bevinden zich in een afgeschermde ruimte en zijn er helpers bij de schapen om in te kunnen grijpen als het voor de hond of schapen vervelend dreigt te worden.

Resultaat
Aan het einde van de testen ontvangt een een testformulier waarop de bevindingen van de keurmeester zijn bijgehouden. Als beide testen behaald zijn, ontvangt u een certificaat.

Wat als mijn hond nog over veel instinct blijkt te bezitten?
Dan weet u dat:
Hij vanuit zijn instinct nog graag hoedend of drijvend wil werken.
Hij een aandeel kan leveren in de fokkerij om zijn aanleg door te geven.
U er mogelijk een nieuwe hobby bij hebt.

Wat neemt u mee tijdens een testdag?
Kopie stamboom hond
goed zittende halsband of tuig , zonder loszittende delen
kleding of schoeisel passend bij het weer
voertje of speeltje voor de hond
waterbak
poepzakjes
evt. stoeltje

Tervueren schapen