voor alle Belgische Herder liefhebbers

Maagkankeronderzoek update na KCM 2012

Tijdens de KCM hebben weer heel veel mensen gehoor gegeven aan de oproep en bij hun veteranen een bloedmonsters af laten nemen. Dr. Mandigers was aangenaam verbaasd. Mooie honden, leuke karakters, vriendelijke mensen. Ooit is hij met dit onderzoek begonnen zonder te weten waar het heen zou gaan. Hij had bedacht dat het stom zou zijn om niet te verzamelen. Hij heeft zelf een Tervuerenaar en is net als vele onder ons behept met dat “Belgen”virus. Na bijna 10 jaar ziet hij dat het onderzoek gedragen wordt door zoveel mensen en motiveert hem nog extra om deze klus te klaren.

Er is de laatste tijd hard aan de kar getrokken om e.e.a. rond te krijgen. De laatste maanden zijn we bezig geweest om ontbrekende gegevens boven water te krijgen. Een studente diergeneeskunde heeft een prachtige stamboomanalyse verricht. Inmiddels hebben we meer dan 50 lijders en waarschijnlijk ook voldoende controle dieren. Echter voor de genoomscan is het van belang dat we onverwante lijders gebruiken en onverwante controle dieren. Dat wil zeggen aan half broers/zussen of vader-zoon lijders hebben we op dit moment niets (deze worden bewaard voor later onderzoek). Van de grote groep van dieren die we hebben blijven er nu pakweg 36 over. Die lijders hebben geen van alle onderling een vader-zoon etc of broer of halfbroer/zus relatie. Gesteld dat we ook de controle dieren (en na zaterdag zit die kans er wel in) hebben, dan is onze opzet binnenkort met een eerste analyse te starten.

Ook de tombola was een groot succes. Er is een bedrag van 810 euro ontvangen. De mensen die dit geregeld hebben, hadden op eigen kosten de prijzen geregeld, dus pure winst. Petje af!
Enorm bedankt voor jullie inzet.

Ik wil dan ook iedereen ontzettend bedanken voor hun inzet. De eigenaren om hun honden te laten prikken. Het team dat de tombola geregeld heeft, de veteraan die het inschrijfgeld doneert aan het onderzoek, de mensen die loten gekocht hebben, het bestuur dat me de ruimte gaf om dit te organiseren. En natuurlijk dr. Mandigers en zijn team.

Anne-Marie Smolders

De groep die zich zo ingezet heeft om de tombola te organiseren heeft mij gevraagd om ook iedereen te bedanken voor de spontane medewerking en zij zijn erg blij met het resultaat. De opbrengst gaat in zijn geheel naar het maagkankeronderzoek.

Anne-Marie
namens het werkgroepje