voor alle Belgische Herder liefhebbers

Oproep maagkankeronderzoek GEZONDE oude honden

nvbh logo kleinGezocht: GEZONDE, OUDE  Tervuerense of Groenendaelers

Maagkanker is een verschrikkelijke en dodelijke ziekte, die bovengemiddeld voorkomt in de langharige Belgische Herder, te weten: de Tervuerense herder en de Groenendaeler. Op dit moment is er een groot onderzoek gaande, waaraan het Kankerfonds voor Dieren, Faculteit Diergeneeskunde en de rasvereniging deelneemt. Het doel van het onderzoek  is op DNA-niveau te kunnen voorspellen of een hond drager, lijder of vrij is. Dat is erg belangrijk, omdat een lijder al pupjes kan hebben gehad voor er ontdekt wordt, dat de hond ziek is. We willen geen nakomelingen, die ook later ziek worden en te vroeg moeten inslapen. We zijn nu nog op zoek naar GEZONDE, OUDE  Tervuerense of Groenendaelers. De honden die we zoeken  moeten 10 jaar of ouder zijn. De hond moet een (kopie)stamboom hebben en gezond lijken. Stram en stijf mag, maar een brakende hond valt erbuiten.

Als u wilt meedoen om deze vreselijke ziekte te helpen uitbannen kan dat door u via het onlineformulier op de NVBH site op te geven (U vindt de rechtstreekse link onderaan dit artikel).
Er wordt gekeken hoe we een bezoek kunnen inplannen, waarna een geroutineerde dierenarts 4 ml bloed (één klein buisje vol) van uw hond zal afnemen en een kopie van de stamboom zal vragen. Uw gegevens en die van uw hond zullen onder strikte geheimhouding behandeld worden! U krijgt naderhand geen resultaat van uw eigen hond te horen: uw hond zit immers in de gezonde controlegroep. Er zijn voor u uiteraard geen kosten aan verbonden als u meedoet.

Contactpersoon is Anne-Marie Smolders van commissie Kynologie van de NVBH.

Uw hond(en) aanmelden voor onderzoek middels het onlineformulier kan HIER.

Meer informatie:
http://www.nkfd.nl/projecten/onderzoek.html
http://www.nvbh.eu/fokkerij/hondeninfo/gezondheid/maagkanker/1055-maagkanker-onderzoek-update-december-2011.html