Maagkankeronderzoek stand van zaken oktober 2013

sannepaulmandigersStand van zaken oktober 2013

Het team dat zich bezighoudt met het onderzoek naar maagkanker bij de Belgische Herder (langhaar) is uitgebreid met drs. Sanne Hugen. Zij is dierenarts en wil op dit onderwerp gaan promoveren. Dr. Paul Mandigers is haar begeleider.

De controledieren en honden met maagtumoren die gebruikt gaan worden voor de eerste genentest zijn geselecteerd. Sanne Hugen zal in principe de analyses gaan uitvoeren. Het uitwerken hiervan kost wel tijd maar de verwachting is dat we eind van dit jaar de eerste resultaten zullen hebben. De kosten hiervan zijn ingediend bij het NKFvD. In principe is deze akkoord gegaan met de aanvraag en zal ook tot betaling over gaan.

Belangrijk om nog eens bij iedereen onder de aandacht te brengen
Niet iedere Tervuerense herder / Groenendaeler die braakt en slecht eet is een lijder. Wat men ook denkt, er zijn meerdere diagnoses mogelijk. Het beste kan bij een beeld van braken en slecht eten, na een bloedonderzoek, verder gezocht worden. Maar als het gaat om maagproblemen zijn echografie en/of röntgenfoto’s zijn niet diagnostisch. Daar is echt een scopie voor nodig. En hoe bitter het ook is: voorlopig zijn we nog niet af van dit probleem. We hebben nog steeds echt meer controledieren en helaas ook meer lijders nodig.

Dus ik vraag het nog maar eens, ik weet dat al veel mensen gehoor gegeven hebben. Graag bloed van veteranen voor controledieren.

Hebt u een hond die veel braakt, slecht eet en waarbij een bloedonderzoek niets oplevert, neem dan geen genoegen met een diagnose gesteld d.m.v. een echografie of röntgenfoto’s. Helaas worden er honden ingeslapen die fout gediagnosticeerd zijn. Ik weet dat het niet eenvoudig is om de stap te nemen maar als je hond deze symptomen vertoont, neem contact op met dr. Paul Mandigers of met mij (Anne-Marie Smolders). Ik heb een direct contact tot dr. Mandigers en deze is ten allen tijde bereid om te helpen met scopie en verdere onderzoeken.

Anne-Marie Smolders
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. / tel. 06-18196223