voor alle Belgische Herder liefhebbers

18-01-2019 Update maagkanker onderzoek

nvbh logo transUpdate maagkanker onderzoek bij de Belgische Herder:

Waar staan we nu en wat zijn we aan het doen zijn.

De GWAS (Genome-wide association studies) heeft een gebied opgeleverd waar mogelijkerwijs een sleutel ligt maar in dit gebied zijn geen mutaties van betekenis gevonden. Ook hebben we gekeken naar alle bekende kandidaat-genen maar ook dit onderzoek heeft niets opgeleverd. Dit wil niet zeggen dat er geen afwijkingen zijn. Als een GWAS niets oplevert kun je een zogenaamde whole genomic sequence uit laten voeren maar dat is kostbaar en tijdrovend. Je schrijft dan het DNA van A tot Z uit wat erg veel data oplevert. We hebben dat nu uitgevoerd met 4 honden en 2 tumoren. Die analyse loopt nu maar kost dus extreem veel tijd.

Sanne Hugen, de promovenda die dit onderzoek uitvoert, is tijdelijk gestopt in verband met een andere opleiding. Dit is een tegenslag maar we gaan wel verder. Onlangs hebben dr. Peter Leegwater (geneticus) en dr. Paul Mandigers (de hoofdonderzoeker) met Amerikaanse onderzoekers, die hier ook mee bezig zijn, gesproken en samenwerking is een feit. We hopen de komende maanden alle informatie uit te kunnen wisselen en een en ander concreter te kunnen maken.

Vanaf 2003 zijn wij in Nederland al bezig met dit onderzoek en dat heeft geleid tot een enorme hoeveelheid van gegevens, DNA van controledieren en lijders wat werkelijk uniek is. Niemand, waar dan ook, heeft zo’n bron van gegevens. Dat we dit hebben is te danken aan de inzet van heel veel eigenaren en fokkers van onze prachtige Belgische Herders, Tervueren en Groenendaelers. En dankzij de vele donaties die we o.a. van particulieren en diverse rasverenigingen in binnen- en buitenland in 2016, 2017 en 2018 hebben ontvangen zijn we echt heel ver gekomen met dit onderzoek.

Onze input en kennis, gebundeld met dat van het Amerikaanse team, geeft ons de mogelijkheid om gestaag verder te werken aan het onderzoek en hopelijk kunnen we onze vinger op de zere plek gaan leggen.

Meer uitleg over het onderzoek zal volgen op zaterdag 9 maart 15.00 uur door dr. Paul Mandigers (na de ALV (NVBH) )

Anne-Marie Smolders