Gezondheid

Gezondheid bij de Belgische Herdershonden

We mogen zeggen dat de Belgische Herdershond een relatief gezond ras is. Echter bij veel rassen komen erfelijke ziekten voor en het ras de Belgische Herder is daarin geen uitzondering, want ziekten horen bij het leven.

De Commissie Gezondheid houdt zich actief bezig met de gezondheid van ons ras. In 2012 is de vereniging gestart met het opzetten van een database met als doel dat alle relevante gegevens in de database opgeslagen zullen worden, wat als resultaat de ZooEasy database opgeleverd heeft. Die informatie kan gebruikt worden als basis voor een gezondheidsonderzoek, specifiek gericht op de Belgische Herder. De gezondheid van de rashond staat de laatste jaren nadrukkelijk in de schijnwerpers. De fokkers die lid zijn van onze vereniging dienen hun uiterste best te doen om in de fokkerij goede, weloverwogen combinaties te maken. Daarvoor is het belangrijk dat er openheid is en er zowel door de fokker als door de eigenaar van de Belgische Herder meldingen worden gedaan als er met een dier iets ernstigs gebeurt. Zo kunnen we proberen om bepaalde ziektebeelden te voorkomen

Vindt u het ook belangrijk om ons ras in de toekomst gezond te houden? Meld het dan bij de Commissie Gezondheid als uw Belg ziek wordt; contact.

Voordat er een nest gefokt wordt dient de hond te worden gescreend op heupdysplasie. Gelukkig heeft slechts een klein percentage van de populatie deze ziekte. Een andere vermoedelijke erfelijke ziekte die bij de Belgische Herder voorkomt is maagkanker. De NVBH heeft al jarenlang intensief contact met dhr. Paul Mandigers, dierenarts-specialist interne geneeskunde en veterinaire neurologie, verbonden aan Dierenkliniek De Wagenrenk. Dr. Mandigers verricht onderzoek om in het DNA profiel van de Belgische Herders een marker te vinden voor deze erfelijke ziekte.

Een ook bij de Belgische Herder voorkomende erfelijke ziekte is epilepsie. Epilepsie is een zeer gecompliceerde ziekte die zich in meerdere vormen kan openbaren. Ook deze ziekte heeft de speciale aandacht van dierenarts Mandigers. Voor deze ziekte, die moeilijk te diagnosticeren is, is in Nederland nog geen onderzoek gestart.

Als u besluit om een pup aan te schaffen, vraag dan aan de fokker welke erfelijke gebreken zich kunnen voordoen en of dit is vastgelegd in de koopovereenkomst.