Puppy info

Voor de NVBH informatie brochure kijkt u onderaan deze pagina

Wenst u contact op te nemen met de puppy-informatielijn, neem dan contact op via het contactformulier of bel 06-34670348

De Belgische Herder is een echt maatje van de familie, hij beschermt huis en haard, ook heeft hij een grote “will to please”. Het is een leergierige hond waar je heel fijn mee kunt werken, zie ook “Sport” op de deze website. Tevens is het een vrolijke en speelse hond. Hieronder vindt u wat informatie over de aanschaf en de opvoeding van een pup.

De voorbereiding
Als u een pup heeft aangeschaft is het belangrijk om van te voren de juiste voorbereidingen te treffen. Zorg dat u een riem en een halsband heeft, en natuurlijk een drink- en voerbak én niet te vergeten speelgoed, daar is een pup dol op en daarmee krijgt u een goed contact met uw pup. Zorg ook voor een mand of lig kussen voor hem. Leg dit op een vaste plaats neer, het liefst tegen een muur waar hij overzicht heeft en waar hij niet in de loop ligt, dan heeft uw pup een veilig gevoel.

Het vervoer
Als het dan eindelijk zover is en u mag uw pup gaan halen, is het verstandig om wat spullen (b.v. wat doekjes, handdoek) mee te nemen om eventuele ongelukjes op te kunnen ruimen. Als hij toch moet overgeven, schenk dan niet te veel aandacht eraan, want u beloond de onaangename ervaring van uw pup. Dit kan gevolgen hebben voor de autoritten die nog gaan volgen. Wat kan helpen is dat de fokker er in ieder geval voor zorgt dat hij nuchter is als u hem gaat halen. Dit kunt u afspreken met de fokker. Uw pup heeft natuurlijk al meteen vele nieuwe indrukken te verwerken: weg bij zijn moeder, broertjes en zusjes, weg uit zijn vertrouwde omgeving, houd daar rekening mee. Zorg dat hij zich zoveel mogelijk op zijn gemak voelt.

Eenmaal thuis
Uw pup zal een paar dagen nodig hebben om te wennen, geef uw pup daar ook de kans voor. Door uw pup daar ook de kans voor te geven is het beter om hem op tijd op te halen. Dan heeft hij bij thuis nog ruim de tijd om te wennen, want haalt u hem ‘s avonds pas op, dan heeft hij maar een paar uurtjes om te wennen want niet veel later gaat u naar bed. Laat uw pup rustig rondsnuffelen om zijn nieuwe thuis te kunnen verkennen. Zodra hij in slaap valt, laat hem dan ook rustig verder slapen, zonder hem te storen, totdat hij vanzelf weer wakker wordt. Als hij slaapt kunt u hem eventueel voorzichtig optillen en op zijn vaste plaats neerleggen.
Het kan zijn dat hij de eerste dagen niet veel eet, dat is niet erg. Let er wel op dat hij voldoende eet en drinkt.
Als uw pup geslapen of gespeeld heeft is het bijna altijd tijd voor een plasje. Neem hem even mee naar buiten, en zodra hij geplast heeft beloon hem dan met uw stem en eventueel iets lekkers. Laat hem duidelijk merken dat het goed is wat hij heeft gedaan, dan zal hij snel de bedoeling van het buiten plassen gaan begrijpen, want beloning na goed gedrag helpt enorm! Als hij zijn behoefte binnen doet wordt niet boos, maar geef voorzichtig met uw stem aan dat dat niet de bedoeling is, pak hem op en zet hem buiten neer, waar het wel de bedoeling is dat hij zijn behoefte doet (het heeft geen zin om hem met zijn neus door zijn eigen plasje te halen). Borstel uw pup af en toe voorzichtig, ook al is het niet nodig, dan kan hij eraan wennen.Laat uw pup het eerste jaar géén trappen lopen en niet fietsen! Dit is niet bevorderlijk voor de botten want deze zijn nog volop in de groei. Maak ook geen lange wandelingen. In het begin zijn korte stukjes meer dan voldoende.

Kinderen en uw pup
Indien u kinderen heeft is het verstandig om ze goed te informeren (voor zover mogelijk) over de nieuwkomer.
Onder andere over het feit dat uw pup geen speelgoed is en dat ze niet achter de pup aan moeten rennen maar dat ze de pup naar hun toe moeten laten komen. De pup kan zich anders bedreigd gaan voelen.
Zodra de pup moe is zal hij zijn vaste plekje opzoeken of ergens bij u gaan liggen. Laat hem dan (zoals eerder gezegd) ook slapen totdat hij vanzelf wakker wordt.

NVBH Puppy informatie brochure