Doggydance

Geschiedenis van doggydance en heelwork to music

In 1989 introduceerde Dawn Jecs, een honden trainster uit Washington State, op brede schaal haar tot op dat moment vrijwel unieke muzikale opvoedingsmethode voor honden! Het publiek was laaiend enthousiast te zien hoeveel plezier honden beleven aan het lopen op muziek! Slechts een jaar later , in 1990, liet de succesvolle Britse honden trainster Mary Rae in een voorprogramma van de “Crufts”, de grootste Engelse hondententoonstelling, een uitvoering zien van “Heelwork to music”, gehoorzaamheidstrainingen met muzikale begeleiding. In 1991 verscheen in het Canadese Vancouver de dressuurrijdster Tina Martin met haar hond in een dressuuroefening op een paardensportmanifestatie. In datzelfde jaar nog werd in Canada de eerste organisatie gesticht die zich bezighield met “freestyle”. De doorbraak in Amerika kwam in 1995 met de stichting van de Canine Frestyle Federation door Joan Tennille en Alison Jackiewicz. In 1996 werd in Groot-Brittanië de eerste “heelwork to music” wedstrijd gehouden met reeds 24 deelnemende teams. In 1998 leerde de Oostenrijkse Manuela Nassek de nieuwe sporttak van de Engelse instructeur John Gilbert en in 1999 volgde in Duitsland de eerste demo doggydance voor internationaal publiek door Nicole Weber. Doggydance, heelwork to music of freestyle was ondertussen internationaal een geliefde honden sport bij vele hondenmensen.Freestyle en “Heelwork to music” zijn leuk om te doen voor hond én mens, de band met je hond wordt nog intenser, door het trainen en de spontane, ongedwongen manier van aanleren.

Tot nu toe zijn er ook in België en Nederland steeds meer honden sportverenigingen die deze nieuwe sporttak aanbieden aan hun leden. De harmonie in beweging die doggydance mens en hond geeft is fascinerend. Daar komt nog bij dat iedereen individueel op zijn eigen hond en diens talenten kan ingaan,en daardoor zijn viervoeter beter leert kennen. Het moge duidelijk zijn dat doggydance toekomst heeft. Er zijn al veel mensen die deze sport bedrijven en het worden er steeds meer. Een groot voordeel is ook dat je deze discipline thuis kan trainen, je keuken , garage, of woonkamer worden omgetoverd tot danszaal, en je kan aan de slag!!

Zin en Doel van Doggydance

  • U wilt met uw hond vaardigheden oefenen die boven de normaal gevraagde gehoorzaamheid uitstijgen.
  • U wilt dat het ritme van de gekozen muziek en de bewegingen tot harmonie tot hond en geleider leiden.
  • U wilt uw fantasie bij het dansen kunnen uitleven.
  • U wilt bij een voorstelling zoveel mogelijk toeschouwers boeien.
  • U wilt uw viervoeter beter leren begrijpen en kennen.
  • U wilt gewoon plezier maken, samen met uw hond.

Laat u gaan, en doe “the dogdance”!!! In dogdance mag alles, tenminste als u daardoor uw hond niet in gevaar brengt, of uw hond dingen laat doen die mogelijk(blijvend) letsel kunnen toebrengen, voor de rest kan u zich uitleven, en samen met uw hond de mooiste routines proberen klaar te stomen!!

Vrij bewerkt naar een naslagwerk door Nicole Weber, genaamd Doggy Dance.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Op de clubmatch van 2010 werd een demonstratie Dogdance gegeven door het DogDanceShowTeam “Close to Dogs”.
Marian Smit heeft onderstaande fotocollage gemaakt van deze dag.